اگر میخواهید در بازار فارکس (با تلفظ صحیح فُورِکس)(به انگلیسی: Forex) به کسب درآمد برسید و به صورت مداوم این کار را انجام دهید، مهم است که به یک سری نکات توجه نمایید. شما باید روشها و تکنیکهای معاملاتی اثبات شده را به طور منظم مرور کنید. در اینجا ۵ تا از نکات معاملهگری قدیمی ولی طلایی برای تازهکاران معاملهگری در فورکس را بررسی میکنیم:
۱. یاد بگیرید که ضررهای خود را محدود کنید.
معاملهگری موفق، بیشتر از کسب سود، به اجتناب از ضرر بستگی دارد. هرچه سرمایهی معاملهگران بزرگتر میشود، محتاطتر رفتار میکنند.
جلوگیری از ضرر و حفظ سرمایه از کلیدیترین نکات معاملهگری است. شما همیشه باید بدانید که کی و کجا باید دست نگه دارید و ادامه ندهید. نگه داشتن این مرز میان ترس و طمع کار دشواری است اما با تمرین و تکرار در آن استاد خواهید شد.
یکی از روشهای رایج جلوگیری از ضرر، تعیین حد ضرر بر اساس سرمایه است.برای هر معامله معمولاً میتوانید ۱٪ از موجودی حساب خود را ریسک کنید. این یعنی چه؟ یعنی اینکه اگر حرکت قیمت به سمت خلاف چیزی که پیشبینی کرده بودید رفت، حداکثر تا زمانی که ۱٪ از موجودی شما کم شد همراه آن بمانید. نباید بیشتر از حدی که برای خود تعیین نمودهاید با یک معامله همراه شوید.
حال روشهایی وجود دارد که به صورت اتوماتیک میتوانید این حد ضررها را تعیین کنید و زمانی که قیمت به آن رسید، از معامله خارج شوید. که در مقالات آتی به آن خواهیم پرداخت.
۲. قبل از باز کردن هر معاملهای، محدودیتهای خود را بشناسید!
همانظور که تعیین حد ضرر برای هر معامله از واجبات است، تعیین بیشترین مقدار ضرر ممکن (یا: Maximum Drawdown) هم از نکات معاملهگری با اهمیت است. گاهی اوقات حتی معامله نکردن هم نوعی مشارکت در بازار محسوب میشود. حال چه زمانی باید این نوع مشارکت را برگزینید؟ زمانی که مجموع ضررهای تمام معاملات شما به مقداری حداکثر خود رسیده باشد.
برای مثال شما میتوانید در هر هفته میزان حداکثر افت سرمایهی خود را ۴٪ تعیین کنید و در صورتی که فرضاً در روز دوم کاری ۴٪ از سرمایهی خود را از دست دادید، ادامهی آن هفته را معامله نکنید.
یک قانون ساده برای تعیین حداکثر افت سرمایه: هیچ گاه با مقدار پولی بیش از توان تحمل از دست دادنتان، ریسک نکنید! همیشه ذخایر نقدی کافی داشته باشید.
اگر فرض کنید تمام پول شما اسکناس بود، هنگامی که برای کاری به بیرون میروید چقدر از آن پول را با خود میبرید در حالی که میدانید ممکن است آن را گم کنید یا دزدیده شود؟ اگر از آن مقدار اسکناس مقدار کمی گم شود ناراحت میشوید؟ آن مقدار کم برای شما چقدر است؟ آن مقدار زیادی که اگر گم یا دزدیده شود بسیار ناراحت میشوید، چقدر است؟
همچنین تعیین حد ضرر کل در ابتدای هر ماه بسیار مهم است. وقتی به حداکثر رسیدید، معاملات باید برای مدت آن دوره متوقف شود.
البته، اگر ضرر شما به طور مداوم بیشتر از سود شما است، معامله را متوقف کنید! به عقب برگردید و چند روز مرخصی بگیرید.
آخرین معاملات خود را تحلیل و بررسی کنید. استراتژی و سیستم خود را مجدد ارزیابی کنید. سعی کنید از اشتباهات خود درس بگیرید و در نهایت مجدد آمادهی تلاش شوید!
توصیه میشود که مقداری از سود را در یک حساب ذخیره کوچک قرار دهید، برای زمانی که در آینده با شکستهای غیرمنتظره مواجه شدید.
۳. استراتژی خود را بشناسید و فقط از تکنیکهایی استفاده کنید که متناسب با سبک معاملاتی شما باشد.
شما نمیتوانید بدون دانستن مکانیزمهای یک تکنیک خاص، تصمیمات خوبی بگیرید. در واقع، بهترین معاملهگران کسانی هستند که کم و کاستیهای روش معاملهگری خود را میدانند.
روی معاملاتی تمرکز کنید که ویژگیهای آن با توانایی و نگرش ریسک و پاداش (risk-reward) شما سازگار باشد. در ابتدای کار نیازی به استفاده از روشهای پیچیده یا سطح بالا نیست! استراتژی معاملاتی میبایست به مرور و بر اساس شخصیت، تواناییها و سبک زندگی هر فرد شخصی سازی شود. این یعنی ممکن است یک استراتژی برای یک فرد ساده باشد اما برای فردی متفاوت بسیار پیجیده و سخت به نظر برسد.
اگر یک استراتژی با وضعیت مالی شما سازگار نباشد، باید از آن دوری کنید. هر چقدر که جذاب و خوب به نظر برسد! البته، میدانیم که هر روشی ریسکهای خودش را دارد!
هدف، توسعهی روشهای سودآور و جمعآوری آنهاست! شما باید هر معامله را تا حداکثر پتانسیلشان مدیریت کنید.
۴. هنر صبر را یاد بگیرید!
صبر، یکی از نکات معاملهگری موفق است. چه برای باز کردن معاملهای جدید و چه برای ماندن و دیدن نتیجهی یک معامله! صبر همه جا باید باشد.
زمان بندی صحیح برای ورود اولیه نیاز به دانش تحلیل تنکنیکال و روند بازار دارد. کل فرایند معاملهگری به هم وابسته است و یک معاملهگر باید به خوبی آن را درک کند! زیرا یک خروج موفقیت آمیز به طور کلی محصول یک ورود مناسب است.
۵. به برنامهی خود پایبند باشید!
موفقیت زمانی حاصل می شود که بین سخت کوشی، تحلیل صحیح و صبر تعادل مطلوبی ایجاد کنید.
معاملهگران بسیاری بعد از تعدادی ضرر تسلیم میشوند! مدتها قبل از اینکه زمانی برای یادگیری و تحلیل و آزمون و خطا داشته باشند.
جا نزنید و مستمر ادامه دهید.