در راستای سیاستهای جدید بانک مرکزی برای مدیریت بازار و کاهش سفتهبازی در بازار طلا، نخستین سری از سکه های ضرب ۱۴۰۳ توسط مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه خواهد شد. به گفته علی سعیدی، مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران، این سکهها از تاریخ ۱۹ آبانماه و در قالب جلسات حراج، به متقاضیان عرضه میشود. هدف از این عرضه، تامین نیاز بازار و جلوگیری از ایجاد حباب قیمتی در معاملات طلا است.
جزئیات عرضه سکه ضرب ۱۴۰۳
عرضه سکههای جدید ضرب ۱۴۰۳ به منظور کنترل بازار و تامین تقاضای عمومی انجام میشود. به گفته اصغر بالسینی، سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، این سکهها از شنبه، ۱۹ آبانماه، به همراه سکههای ضرب ۱۳۸۶ در جلسات حراج ارائه خواهند شد. فرآیند عرضه، مانند سایر جلسات حراج سکه، از طریق سامانه معاملات مرکز مبادله ارز و طلای ایران به آدرس market.ice.ir انجام میشود و امکان خرید تا سقف پنج قطعه سکه برای متقاضیان فراهم است.
شرایط شرکت در حراج
تمامی افراد حقیقی با تابعیت ایرانی و سن بالای ۱۸ سال میتوانند در این حراج شرکت کنند. هر متقاضی مجاز است تا پنج قطعه سکه در هر جلسه حراج خریداری کند، که این تعداد میتواند ترکیبی از انواع سکههای ربع، نیم و تمام باشد، اما مجموع خریدها نباید از پنج قطعه تجاوز کند.
فرایند پرداخت وجه بدین صورت است که واریز مبلغ از طریق شماره شبا و از کارت بانکی شخصی متقاضی انجام میشود. توجه داشته باشید که استفاده از کارتهای هدیه، بنکارت، کارتهای فاقد شماره شبا یا حسابهای مشترک برای پرداخت مجاز نیست. تنها کارت بانکی شخصی با شماره شبا قابل قبول خواهد بود.
زمانبندی سی و دومین حراج سکه طلا
- شماره حراج: سی و دومین حراج سکه طلا
- زمان واریز وجه: از ساعت ۰۸:۰۰ تا ۲۳:۰۰ روز جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳ (مهلت پایان یافت.)
- تاریخ برگزاری: شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳
- بازه زمانی حراج: ساعت ۱۲ تا ۱۴ روز شنبه
- زمان اعلام نتایج: ساعت ۱۶ روز شنبه
- بازه زمانی تحویل بدون هزینه انبارداری: ۲۸ آبان تا ۵ آذر
- بازه زمانی تحویل همراه با هزینه انبارداری: ۶ تا ۱۳ آذر
- روز خاتمه معامله و انفساخ: ۱۴ آذر
نکته: برای کسانی که نتوانستهاند در این حراج شرکت کنند، فرصتهای بعدی از طریق حراجهای آتی فراهم خواهد بود. جهت اطلاعرسانی دقیقتر در مورد حراجهای آینده، علاقهمندان میتوانند عضو کانال تلگرام مهرانیاک شوند و بهروزترین اطلاعات را دریافت کنند.
تأثیر اقتصادی و سیاستهای بانک مرکزی
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با عرضه سکههای جدید ضرب ۱۴۰۳، به دنبال مدیریت بهتر بازار سکه و طلا است. هدف اصلی این اقدام، مقابله با نوسانات و حبابهای قیمتی در بازار است. در حالی که قیمت جهانی طلا افزایش یافت و در کنار آن، فعالیتهای سفتهبازی در بازار داخلی به شدت زیاد شد، بانک مرکزی تصمیم گرفت که با عرضه این سکهها، به نوعی تعادل در بازار برقرار کند.
بانک مرکزی در این راستا، تاکید دارد که عرضه سکه ضرب ۱۴۰۳ باید بهطور کنترلشده و در حجم معقول انجام گیرد تا از ایجاد شرایط بحرانی در بازار جلوگیری شود. این اقدام بهویژه با توجه به افزایش تقاضا برای سکههای با تاریخ خاص (بهویژه سکههای ضرب ۱۳۸۶) صورت گرفت تا از تشدید دلالی و حبابسازی در قیمتها جلوگیری گردد.
در این راستا، بانک مرکزی توصیه کرده است که مردم و سرمایهگذاران از خریدهای بیرویه خودداری کنند و در صورتی که نیاز فوری به خرید سکه ندارند، خرید خود را به زمانهای بعدی موکول کنند. همچنین تأکید شد که در شرایط فعلی، بازار سکه در وضعیت حبابی قرار دارد و نوسانات شدیدی ممکن است در پی این حبابها ایجاد شود.
از مقالات دیگر مهرانیاک: طلا و تاثیر تنشهای ژئوپلیتیکی ایران و اسرائیل بر آن
برنامه آینده بانک مرکزی
بانک مرکزی برنامه دارد که بهطور منظم و هر ساله، سکههای جدید با تاریخ سال آینده را در نیمه اسفندماه ضرب و آماده عرضه کند. بر اساس اعلام این نهاد، از ۱۵ اسفندماه امسال، سکههای ضرب سال ۱۴۰۴ تولید خواهند شد و آماده ورود به بازار خواهند بود. این سیاست در راستای پاسخ به نیاز بازار و همچنین کاهش وابستگی به تاریخهای خاص در بازار سکه اتخاذ شده است. با عرضه سکههای سال جدید، تعادل بیشتری در عرضه و تقاضا برقرار شود و فشار کمتری بر روی سکههای با تاریخ قدیمیتر وارد آید.
بانک مرکزی همچنین تأکید کرده است که تمام مراحل حراج و عرضه سکهها از طریق سامانه رسمی مرکز مبادله ارز و طلا صورت خواهد گرفت. هرگونه تغییر یا اطلاعیه جدید در مورد عرضههای آینده از طریق وبسایت مرکز مبادله اطلاعرسانی میشود.