د اوپن نتوورک (The Open Network)(TON) یک پلتفورم بلاکچین است که ابتدا توسط تیم اپلیکیشن پیام رسان محبوب، تلگرام، به سرپرستی برادران دوروف، توسعه یافت. سپس با هدف بهتر کردن عملکرد ارزهای دیجیتال و بلاکچین در اکوسیستم تلگرام، ایجاد شد.
شبکهی TON که به گونهای بسیار مقیاس پذیر طراحی شد، ادعا میکند که میتواند میلیونها تراکنش در ثانیه را به دلیل معماری چند بلاک چینی منحصر به فرد خود، پردازش کند. این معماری از مکانیزم اشتراک گذاری یا شاردینگ (Sharding Mechanism) استفاده میکند. این مکانیزم بلاک چین را به بخشهای کوچکتر و قابل مدیریتتر تقسیم میکند تا کارایی را بهبود بخشد.
مشکلات ابتدایی با SEC بر سر عرضه اولیه کوین (ICO) ۱/۷ میلیارد دلاری TON (یا در آن زمان، Gram) باعث شد که تلگرام رسما پروژه را ترک کند! از آن زمان تاکنون به عنوان یک اکوسیستم جامعه محور که توسط بنیاد TON رهبری میشود، توسعه یافت و پذیرفته شد.
شبکهی TON چگونه کار میکند؟
د اوپن نتوورک، از یک الگوریتم اجماع اثبات سهام (proof-of-stake) استفاده میکند، که در آن اعتبارسنجها (Validators) مسئول تأیید تراکنشها و ایجاد بلاکهای جدید هستند. آنها بر اساس مقدار TON که دارند و مایل به استیک (Stake) کردن آن هستند، انتخاب میشوند. این روش از توان عملیاتی بالا پشتیبانی میکند و در عین حال از نظر انرژی کارآمد است. این پلتفرم همچنین از قراردادهای هوشمند پیشرفته پشتیبانی میکند و توسعه دهندگان را قادر میسازد تا برنامههای غیرمتمرکز را در بلاک چین TON ایجاد کنند. TON ارز رمزنگاری شده بومی در شبکهی بلاک چین اوپن نتوورک است و برای کارمزد تراکنشها، استیک کردن و به عنوان یک وسیله مبادله در اکوسیستم TON استفاده میشود.
TON از یک معماری مولتی بلاکچین منحصر به فرد، متشکل از یک زنجیرهی اصلی و چندین زنجیرهی کاری استفاده میکند. Masterchain بلاک چین اصلی است که شبکهی کلی را مدیریت میکند و حاوی اطلاعات مهمی مانند تغییرات پروتکل، انتخابات اعتبارسنجی و پیکربندی زنجیرههای کاری است. در همین حال، زنجیرههای کاری، بلاکچینهای منفرد در شبکه TON هستند که هر کدام میتوانند به طور مستقل عمل کنند و تراکنشهای خود را پردازش کنند. زنجیرههای کار را می توان برای کاربردهای مختلف و موارد متفاوت، سفارشی کرد.
یکی دیگر از ویژگیهای معماری TON چیزی است که به آن «شاردینگ پویا» یا Dynamic Sharding میگویند. به عبارتی: تقسیم حالت بلاکچین به قطعات کوچکتر، به طوری که هر مجموعهای از گرهها، تنها نیاز به ذخیره و اعتباربخشیِ زیرمجموعهای از دادهها را دارند. TON ادعا میکند که این ویژگی از نظر تئوری امکان مقیاسپذیری میلیونها تراکنش در ثانیه را فراهم میکند و به طور موثر به این معنی است که TON یک بلاک چین نیست، بلکه یک بلاک چین از بلاکچینها است.
موارد استفاده از TON چیست؟
سرعت پردازش بالا و کارمزدهای پایین TON، آن را برای پرداختها، DeFi و برنامههای غیرمتمرکز مختلف مناسب میکند. مواردی که در آن کاربران نگرانیهایی در مورد تراکم و کارمزدهای بالا دارند.
پلتفرم قرارداد هوشمند TON توسعه dappها را در بخشهای مختلف از جمله بازی، رسانههای اجتماعی و مدیریت زنجیره تامین امکان پذیر میکند. چشمانداز فناوری اوپن نتوورک، کارآمد بودن در مدیریت زنجیرهی تامین و تدارکات با امکان ردیابی در زمان واقعی و جلوگیری از تقلب است.
مورد استفاده دیگر، TON Storage است. این یک راه حل غیرمتمرکز برای اشتراک گذاری فایل و ذخیره سازی دیتا میباشد. TON Storage مشابه اشتراکگذاری فایلهای همتا به همتا مبتنی بر اینترنت است که از تورنت استفاده میکند. اما در عوض برای انتقال فایلها با هر اندازه که پشتیبانگیری و رمزگذاری میشوند، بدون نیاز به سرورهای وب متمرکز، به شبکه بلاک چین اوپن نتوورک متکی است.
این مقاله را هم مطالعه کنید: سازمان غیرمتمرکز خودگردان (DAO) چیست؟
این شبکه چگونه در طول سالها توسعه یافت؟
ابتدای کار
د اوپن نتوورک در ابتدا توسط برادران دوروف، بنیانگذاران تلگرام، مفهومسازی شد و توسعه یافت. هدف، ایجاد یک پلتفرم بلاک چین با کارایی بالا و یکپارچهسازی با اپلیکیشن پیامرسان محبوب بود. در اوایل سال ۲۰۱۸، TON از طریق عرضه اولیه کوین که تقریباً ۱/۷ میلیارد دلار جمع آوری کرد، توجه قابل توجهی را به خود جلب کرد. با این حال، این پروژه با اولین چالش بزرگ خود در اکتبر ۲۰۱۹ مواجه شد. زمانی که کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) شکایتی علیه تلگرام تنظیم کرد و ادعا کرد که ICO یک فروش اوراق بهادار ثبت نشده است.
توافق با SEC و جدایی تلگرام
در پاسخ به اقدام قانونی کمیسیون بورس و اوراق بهادار، تلگرام با به تعویق انداختن راه اندازی TON موافقت کرد و در نهایت تصمیم گرفت این پروژه را در می ۲۰۲۰ کنار بگذارد، وجوه را به سرمایه گذاران برگرداند و با توافق با SEC موافقت کرد. با وجود این شکست، اجتماع اوپن سورس به توسعه TON به طور مستقل ادامه داد. در اواخر سال ۲۰۲۰، این پروژه به دستان یک جامعه غیرمتمرکز از توسعه دهندگان و علاقه مندان به نام نیوتن (NewTON) قرار گرفت. آنها مصمم بودند چشم انداز اصلی یک پلتفرم بلاک چینِ مقیاس پذیر و کارآمد را پیش ببرند. در سال ۲۰۲۱، دوباره به نام TON Foundation تغییر یافت.
اوج توسعهی شبکه
در طول سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، جامعهی اوپن نتوورک گامهای مهمی در اصلاح معماری شبکه، اجرای شاردینگ پویا و افزایش مکانیزم اجماع اثبات سهام برداشت. این تلاشها با راهاندازی برنامهها و خدمات غیرمتمرکز مختلف که بر روی پلتفرم TON ساخته شده بودند، به اوج رسید. همچنین قابلیتهای آن را در زمینههایی مانند DeFi، ذخیرهسازی دادهها و توکنسازی به نمایش گذاشت.
پیام رسان تلگرام، علیرغم اینکه دیگر به طور رسمی در توسعهی TON شرکت ندارد، به پشتیبانی از این پلتفرم ادامه داده است. در سپتامبر ۲۰۲۳، تلگرام کیف پول خودگردان TON Space را در پلتفرم پیام رسان خود که در آن زمان بیش از ۸۰۰ میلیون کاربر فعال ماهانه داشت، ادغام کرد. سپس در مارس ۲۰۲۴، تلگرام یک سیستم اشتراک درآمد تبلیغاتی را برای صاحبان کانال معرفی کرد که به طور انحصاری به تون کوین پرداخت میکند و دارای تقسیم درآمد ۵۰:۵۰ بین پلتفرم و اپراتورهای کانال است.
در ۲۷ می ۲۰۲۴، ارزش کل قفل شده در TON برای اولین بار از ۳۰۰ میلیون دلار گذشت. که این افزایش بیش از ۱۰ برابر از مارس میباشد. در میان یک برنامه تشویقی مداوم برای جوایز جامعه که توسط بنیاد TON اجرا شد.